fredag 5 februari 2010

Stafettskrivning 2.0

Som slutuppgift till distanskursen i höstas provade jag på att använda wikitekniken för att låta eleverna skriva stafettberättelser på engelska. En wiki är en enkel hemsida som vem som helst kan redigera. Wikipedia är det mest kända exemplet. Det finns två finesser på en wiki som är speciellt värda att uppmärksamma. Den ena är att varje individuell sida på wikin har en historikflik som gör att man se vem som har gjort vilka ändringar på sidan. Dessutom har varje sida även en diskussionsflik där innehållet på sidan kan diskuteras.

Normalt är det svårt att betygsätta elevers gemensamma insatser eftersom man inte vet riktigt vem som gjort vad, men med historikfliken kan du se exakt vilken elev som skrivit och ändrat vad. Eleverna jobbade i grupper om fyra och skrev tillsammans vars en berättelse på temat de sju dödssynderna. Arbetet tog sammanlagt en månad och varvades med annat arbete. Uppgiften betygsattes vid utvärderingen med 4 av 5 stjärnor (inga betyg lägre än 3), och alla utom en av eleverna ville, eller kunde tänka sig att arbeta med wikis igen!

Att använda wikin till stafettskrivning på svenska skulle naturligtvis fungera lika bra. Andra områden där jag tycker man kan överväga att använda wikis är grupparbeten av mer omfattande karaktär där man vill kunna följa den individuella elevens arbete. Nästa läsår kommer det att bli en wiki för varje projektarbetsgrupp!

Det bästa verktyget att använda till en wiki är Wikispaces.com. De har speciella erbjudanden för oss som vill använda wikis i utbildningssyfte, vilket bland annat innebär att man slipper reklamen, men framförallt är tjänsten lätt att använda och det tar inte många sekunder att komma igång. En wiki för skolbruk kan du skapa här.

För att få mer detaljerad information om hur arbetet lades upp får du gärna läsa (eller skumma:)) min projektrapport på uppgiften samt gå in och titta på wikin med elevernas berättelser här: http://groupstory.wikispaces.com/. Ställ gärna frågor via kommentarfunkationen om du undrar något!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...