Hitta CC-material!

För elever är det sällan självklart att bry sig om upphovsrätten, utan ofta används devisen: kan man ladda ner det, kan man använda det. Det är synd, eftersom det finns goda möjligheter att hitta material man faktiskt får lov att använda. Här kommer jag att presentera ett par stycken. Sidan kommer att uppdateras och publiceras om allt eftersom jag hittar fler bra tjänster att lägga till listan. Tillskott kommer att märkas med ett rött Nytt! så att ni inte behöver undra vad ni ska fokusera på. Låt gärna eleverna få utgår från sidan ifall de behöver hjälp med att hitta bra ställen att leta material på.

Nytt! Foter.com är en bildbank som samlar bilder med Creative Commons-licens från många olika ställen. Arkivet är stort och det är lätt att söka på rätt licens och att se var bilderna kommer ifrån och vad som gäller. Arbetar man i Wordpress kan man ladda ner en plug-in som ytterligare underlättar arbetet med att lägga tillbilder och källhänvisningar.

morgueFile är ett ställe där du hittar gratis bilder av hög kvalitet. Arkivet är inte så gigantiskt vilket gör sökträffarna relativt överblickbara. Informationen för varje bild, och hur du laddar ner är lätt att hitta. morgueFile använder sig inte av CC-licenser utan av en egen licens som ger den som vill rättigheter att använda bilder hur man vill. Det enda man i princip inte får göra är att säga att man äger den, eller har tagit den.

Freedigitalphotos.net är en annan bildbank som fungerar på ungefär samma sätt som Freefoto. Bilder i lägre upplösning är gratis och versioner med högre upplösning kostar pengar. Den upplösning man får tillgång till (400*267) fungerar bra som illustration till t.ex. blogginlägg och liknande. Kvaliteten på bilderna skulle jag säga är strået vassare än hos Freefoto, men upplösningen är å andra sidan lägre.


Freefoto.com är en bildbank med över 130.000 bilder av olika slag. De hävdar att bilderna är unika och detta kan alltså vara ett alternativ om man inte har hittat vad man söker någon annanstans. Redan på förstasidan står där tydligt vad man får använda bilderna till och vilken licens gäller. Detta återkommer sedan när du ska ladda ner en bild från sidan, då du måste ange din epost-adress samt "Agree" till de regler som gäller. Rätt så tydligt och pedagogiskt faktiskt. Högupplösta bilder får man betala för men den upplösning man får tillgång till här är helt okej.

Soundbible består av ljudeffekter av alla de slag, och de är av hög kvalisort. Inget taskigt bakgrundsbrus som avslöjar hemmaknåperiet på det jag lyssnat på. Dessutom är det tydligt hur materialet får användas och enkelt att söka. Här finns också en sida med länkar till andra ställen där man kan hitta ljud och här finns det fiffiga alternativet att önska ett ljud som ännu inte finns. Här ber jag ladda ner och lyssna på ett inspirerande ljudklipp som heter Sunny Day Sounds, uppladdat av Stephan på Soundbible!

Jamendo delar musiker med sig av sin musik, och all musik täcks in av någon av Creative Commons licenser. Man kan söka på olika genrer och när man hittar en låt man gillar och klickar på download kommer licensen upp i en ny ruta med ett par alternativ.

digccMixter har musik som vi uppmanar använda: "in your video, podcast, school project, personal music player, or where ever…" och här hittar man musik av alla de slag. Utifrån sökningens resultatlista är det lätt att se vad man får använda musiken till och här finns även förslag på hur man källhänvisar. Tacksamt för den trötte eleven!

Soundcloud är ett socialt nätverk där du delar ljud, kommenterar ljud och lägger upp ljud - i alla dess former. Det jag tycker är bra är att stora delar av ljudbiblioteket använder sig av CreativeCommons för att göra ljuden tillgängliga för andra. Så här gör du om du vill söka över tillgängliga ljud:

Stock.xchng presenterar sig själv som "the leading FREE stock photo site" och här finns onekligen gott om bilder för de flesta situationer. När man har skapat sitt konto kan man börja ladda ner bilder med hög upplösning och söka kan man göra i många olika kategorier. Här en del skräp att ta sig igenom, men inga oöverstigliga mängder. Reglerna för användning är lätta att förstå och en länk till dessa finns vid varje bild. För vanligt skolbruk är det i stort sett fritt fram.

Wikimedia Commons är en del av Wikimedia Foundation, liksom Wikipedia, och bygger på samma princip att allt här är fritt att använda. Just Wikimedia Commons innehåller mediefiler, alltså bland annat bilder. Här hittar man med fördel bilder av mer ämnesspecifikt slag: flaggor, konstverk, porträtt av kända personer, etc. Varje bild innehåller en kommentar till upphovsrätten för bilden ifråga och man får vara noga med att titta vad där står. Eftersom alla kan lägga upp bilder kan ju folk också lägga upp bilder med upphovsrättsskyddat material. Sunt förnuft och gott omdöme får råda här, precis som på Wikipedia. Inget konto behövs.

Flickr.com innehåller miljoner bilder, men en sökning på Flickr generellt genererar väldigt många skyddade bilder. Därför ska man bläddra sig vidare till de två guldgruvorna The Commons och Creative Commons. Den förra innehåller bilder från officiella bildarkiv från hela världen, t.ex. New York Public Library. Målet är dels att göra dessa bilder tillgängliga för en större publik och dels att försöka samla mer information om varje bild. Den senare samlar bilder som Flickr-användare delar med sig av till allmänheten. Här finns olika grader av fri upphovsrätt, men dessa är lätta att identifiera och följa. Inget konto behövs.

Fotoakuten.se och Fotofinnaren.se är två svenska sajter med gratis bilder. Den senare är avsedd just för skolan. Utbudet här är en bråkdel av de ovan nämnda, men är man ute efter svenskrelaterade bilder kan man pröva här.

Dessa sajter borde täcka de flesta behov. Något man inte ska glömma är att påminna eleverna om att de ofta kan vara betjänta av att ta egna bilder, skapa bilder i ritprogram eller använda bilder som vänner och familj tagit (efter att ha frågat naturligtvis).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...