torsdag 11 februari 2010

FreeMind - skapa digitala tankekartor

Tankekartor är något vi gillar i skoalns värld, och många är väl vi som drillat fram allsköns bubblor av varierande kvalitet från eleverna. Personligen tycker jag att tyngdpunkten borde läggas på att planering behövs inför en uppgift. Hur planeringen ser ut kan variera. För de lärare och elever som föredrar tankekartor kan dock programmet FreeMind vara ett fantastiskt redskap. Med hjälp av detta program skapar du interaktiva tankekartor som du kan redigera och utveckla i takt med ditt arbete och dina funderingar.

FreeMind är en mjukvara skriven i öppen källkod vilket gör att programmet är gratis att ladda ner och använda. Hemsidan är mustig och här kan du läsa mer om det mesta som rör programmet samt ladda ner det.  För att kunna öppna och titta på tankekartor "live" måste man ha laddat ner programmet, men jag har spelat in ett exempel här nedan för att visa lite hur det kan se ut.

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Jag har tittat på en del olika mindmaps-program och jag tror detta också är det som PIM undervisar kring?
  Screentoaster verkar intressant! Är det gratis och lätt att använda?

  SvaraRadera
 2. Det stämmer att FreeMind är det som PIM är kopplat till. Screentoaster var förvånansvärt lätt att använda. Tips: Det var lättare att lägga på ljud under tiden man spelade in (man fick skriva upp lite stödord)i stället för efteråt för då stördes det lite av buffringen. Jag kan verkligen rekommendera det i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset! Jag ska snart försöka. Skickar dig en länk så att du får se resultatet - när och om jag klarar det! ;-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...