onsdag 17 februari 2010

Lär eleverna ta hand om laptoppen!

Nu sitter eleverna där i klassrummet med sina laptoppar. Förutom en som har råkat ha  sönder sin. Det blir ju besvärligt. Nu ska man inte måla fan på väggen och eleven; vi har nog alla till mans och kvinns haft sönder både det ena och det andra. Mobiltelefoner är min specialitet. Men visst kan det vara på sin plats att ge eleverna lite information om hur man tar hand om en laptop på bästa sätt, så att den räcker alla tre gymnasieåren och gärna lite till.
laptop
Här kommer en kort presentation som jag har sammanställt  utifrån tidningen Allt om pc & tekniks artikel om laptop-vård i sensate numret. Längst ner hittar du en lathund att sätta upp på väggen i klassrummet!
  • Portarna på laptoppens sidor (t.ex. där du sätter in hörlurar, eller USB-minne) är känsliga och sitter fast på datorns moderkort. Om man har något inkopplat i portarna är det viktigt att inte belasta kringutrustningen så att porten (och moderkortet) böjs uppåt eller nedåt. Då kan man, jag citerar, “totalsabotera hela datorn”. Och det vill man ju undvika.
  • Värme tycker datorer inte om. Det är därför de är utrustade med de ettriga små fläktarna. Fläkten fungerar dock bara om datorn står på plant underlag. Sitter man till exempel i sängen täpps fläktens utgångar lätt till och då kan datorn i värsta fall börja brinna. Batteriet kan förstöras långt innan dess. Förutom underlag bör man därför också tänka på var man förvarar datorn när man inte använder den. Fönsterkarmarna i våra klassrum mot söder där det blir okristligt varmt framåt sommaren är nog inget bra ställe i alla fall.
städa
  • Städa datorn bör man göra – både utanpå och inuti. På “utsidan” använder man  luftblås på sprayflaska för att rengöra under tangentbord där det ofta hamnar smulor och damm. En rengöringsduk av samma typ man använder till glasögon putsar man skärmen med. Datorns “insida” är minst lika viktig. För att hålla prestandan så hög som möjligt bör man städa bort sånt man inte använder. Allt om pc & teknik rekommenderar Revo Unistaller och Ccleaner. Den förra petstädar efter Windows när du har avinstallerat program och Ccleaner tar bort skräpfiler. Dessa program laddas naturligtvis ner på eget bevåg, men jag har dem på min och den har inte dött än. Tänk dock på att många skolavtal inte tillåter att eleverna avinstallerar program som levereras med datorn, hur lite de än används.
  • Skydd! Ja, att skydda datorn mot attacker utifrån är nödvändigt idag. Att elevdatorer leveras med något slags säkerhetspaket (vi använder Symantec) förutsätter jag. De två grundreglerna man bör ha i åtanke är dels att tacka ja till de programuppdateringar Windows Update erbjuder, och dels att man med jämna mellanrum scannar datorn för att hitta och ta bort ad- och spyware som har smugit sig in via nätet. Det är all idé att ställa in automatiska scanningar så man inte glömmer det.
Här laddar du ner lathunden att sätta upp i klassummet! Om filen inte öppnar sig i Google Chrome - prova i Explorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...