måndag 1 mars 2010

Wikipedia i undervisningen

I höstas kom jag ut ur garderoben som Wikipedia-användare för mina elever. De stöttade  mig och uppmuntrade min nyfunna identitet och nu känner jag mig trygg i den. Ja, kollegor, det är sanningen. Under flera år förbjöd jag Wikipedia som källa i mina elevers skolarbeten, medan jag själv satt på arbetsrummet och förberedde lektioner med hjälp av detta kontroversiella uppslagsverk. Vilken dubbelmoral!

600px-Wikipedia-logoNär jag började undersöka Wikipedia närmre upptäckte jag två saker: att Wikipedia kan vara ett utmärkt verktyg i undervsiningen, och att man måste känna till lite knep för att det ska vara det. Därför förberedde jag en presentation för mina elever inför ett arbete i svenska där de skulle använda källor och vara källkritiska. Nu blev jag tyvärr sjuk inför genomgången, men detta löste jag genom att konstruera en powerpoint-presentation som vikarien kunde visa.

Nu vill jag sprida budskapet för att göra livet lättare för alla garderobs-wikipedianer, elever, och lärare. Därför finns presentationen att ladda ner längst ner i inlägget. Titta på den själv om ni behöver en introduktion i ämnet eller visa den för era elever om ni vill det. Den tar ungefär 20 minuter och ni klickar bara på första sidan, så sätter presentationen igång av sig själv. Lite hostningar och harklingar får ni på köpet, samt en kort sammanfattning av innehållet här:
 • Wikipedias fem pelare: vilka principer och regler bygger Wikipedia på?
 • Artikelgång: hur går det till när en artikel skapas och vad händer med den?
 • Utseende: hur är en artikelsida uppbyggd och vad ska man vara uppmärksam på?
 • Lite siffror: siffror med klinkig musik i mitten för att pausa från min röst.
 • Kontrovers: vilka för- och nackdelar finns med Wikipedia och hur kan man förhålla sig till dem?
 • Hur och till vad ska man använda Wikipedia?
 • Källkritik på Wikipedia: vad tittar man på när man gör en analys av en Wikipedia-artikel?
 • Mina källor: jag presenterar mina källor och uppmanar till en diskussion kring dem utifrån t.ex. datum, publikation och författare.
Ladda ner Wikipedia-presentation
- Och kommentera gärna hur du gör med Wikipedia i ditt klassrum!

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...