fredag 12 mars 2010

Referera och kommentera på engelska

Som en extrauppgift har jag ibland hänvisat eleverna till sidan Queendom.com, som innehåller personlighetstester. Jag använder just urvalet på sidan “just-for-fun” eftersom mer seriösa tester kan få följder jag inte riktigt tycker att pedagoger ska hantera i ett klassrum. Sidan drivs av PsychTests AIM Inc., “a high-tech psychometric company that develops a suite of products and services […for] therapists, students, researchers, professors, marketers and Human Resources professionals.” Allt enligt dem själva.

Queendom Instruktionen till eleverna brukar helt enkelt vara att de ska göra två av testerna och därefter skriftligt summera det resultat de fick (med källa), samt kommentera resultatet utifrån om de tycker att det stämmer in eller inte. Jag brukar också för säkerhets skull be eleverna att inte välja test som leder till information jag inte vill ha (“The Drunk Test” t.ex.)

Man hade naturligtvis kunnat göra mer av uppgiften och inleda med att diskutera den här typen av tester, och varför människor verkar vara så förtjusta i dem. Jag minns själv testerna i Starlet och Mitt Livs Novell (“Bör du dumpa honom?”, “Dras du till farliga killar?”) och inser att jag än idag ibland fyller i liknande tester på Facebook, till exempel: “Which Jane Austen heroine are you?” (Svar: Ellinor Dashwood!). Vad det säger om mig vet jag inte, men som kortskrivningsövning brukar det här bli en rätt bra och rolig uppgift i alla fulla fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...