onsdag 24 mars 2010

Skillnaden mellan Wordpress.com och Wordpress.org

I nästa inlägg ska jag prata om bloggverktyg till undervisningen och kommer då att ta upp bland annat Wordpress. Jag vill därför redan nu påpeka att det finns två “olika” Wordpress som ofta blandas ihop: Wordpress.com och Wordpress.org. Så här förklarar Wordpress själv skillnaden mellan dem:
WordPress.org
Detta är WordPress-projektets huvudsida och där man alltså kan ladda ner mjukvaran WordPress för att sköta en egen installation på ett webbhotell eller egen server. Med en egen installation så har du full kontroll över hur din sida ska fungerar, vilka teman du kan installera och vilka tillägg du vill använda. Endast dina egna idéer sätter gränser. 
WordPress.com
Detta är WordPress egna gratis bloggtjänst […] På WordPress.com kan du skapa en blogg utan att behöva installera något eller ha tillgång till webbhotell/egen server. Du är dock bunden till att använda de tillägg som ansvariga för tjänster väljer att installera. Det samma gäller med teman, men man har dock möjligheten att betala för att kunna ändra CSS-regler, dvs ändra småsaker som färger, typsnitt och vissa bilder. HTML eller PHP-kod kan man dock aldrig ändra.
Källa: http://wp-support.se/dokumentation/WordPress:Vanliga_frågor_om_WordPress

Ofta används bara termen Wordpress utan specifikation och man pratar då om de tusentals mallar och oändliga möjligheter som erbjuds. Det är viktigt att poängtera att detta alltså gäller om man har laddat ner mjukvaran och har ett eget domännamn och webbhotell, vilket kostar pengar (mjukvaran är gratis). I skolsammanhang är detta oftast inte aktuellt.

Om man vill prova att använda Wordpress mjukvara i undervisningen kan jag rekommendera Webbstjärnan. Detta är en årlig tävling i webbpublicering för skolor, och anmäler man sig här får man tillgång både till webbhotell, domännamn och hjälp med installering av Wordpress mjukvara. Tävlingen kan man naturligtvis anmäla sig till oavsett vilket publiceringsverktyg man använder!

1 kommentar:

  1. hej.. har du nån aning hur man får över sin blogg från .com till .org?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...