tisdag 23 november 2010

Vem äger innehållet i min blogg - jag eller Google?

När jag läste Andreas Ekströms bok Google-koden satte jag igårkväll  nästan kvällstéet i halsen när jag läste hans citat ur Googles Användarvillkor:
Genom att skicka in, lägga upp eller visa materialet beviljar Du Google en evig, oåterkallelig, global, royalty-fri och icke-exklusiv licens att mångfaldiga, anpassa, ändra, översätta, publicera, offentligt framföra, offentligt visa och distribuera det Material Du skickar in, lägger upp eller visar på eller genom Tjänsterna. 
Av dannysullivan på Flickr.com http://bit.ly/eQqeBT
Jag började undra om jag egentligen kunde besluta kring mitt eget material när det gällde till exempel att göra det tillgängligt för alla via Creative Commons. Med viss oro letade jag upp Användarvillkoren (som jag ska erkänna att jag inte ägnat många ögonblick åt) och kunde med lättnad se att Ekström utelämnat en del inledande och avslutande ord:
11.1 Du behåller upphovsrätten och alla andra rättigheter som Du redan innehar i det Material Du skickar in, lägger upp eller visar på eller genom Tjänsterna. Genom att skicka in, lägga upp eller visa materialet beviljar Du Google en evig, oåterkallelig, global, royalty-fri och icke-exklusiv licens att mångfaldiga, anpassa, ändra, översätta, publicera, offentligt framföra, offentligt visa och distribuera det Material Du skickar in, lägger upp eller visar på eller genom Tjänsterna. Det enda syftet med denna licens är att göra det möjligt för Google att visa, distribuera och marknadsföra Tjänsterna (min fetstil)
Aha! För mig som juridisk lekman blir detta tydligare. Jag äger det innehåll jag skapar, men Google får använda det fritt. Om jag vill, är det alltså upp till mig att besluta om även andra får använda det fritt. Jag inser att begreppen licens och upphovsrätt inte var helt tydliga för mig, och ämnar begrunda den skrift (pdf-format) från .se som heter Copyright-Copyleft. En guide om upphovsrätt och licenser på nätet (Mattias Klang).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...