fredag 26 november 2010

Bildsökresultat med endast tillåtna bilder!

En kollega tipsade mig idag om att man med hjälp av de avancerade inställningarna i Google kan begränsa sökresultaten till att visa endast bilder som är tillåtna att använda. Vilken hjälp! Man fick börja med att klicka i att man endast var ute efter bilder i resultatlistan (gör det i spalten tillvänster). När man därefter klickade på "avancerade inställningar" fick man upp rutan till vänster. Där valde jag den snålaste inställningen, dvs. bilder som får användas kommersiellt och ändras, och sökte på "bacon."

Jag valde bilden med bananlindad bacon av FotoosVanRobinFlickr, men här fanns gott om sökresultat, mer än vad jag orkade gå igenom. Vilken bild man än väljer ska man naturligtvis göra sitt bästa för att kolla upp om bilden verkligen är fri att använda. Bananbilden fick jag använda om jag hänvisade till upphovsmannen samt publicerade den under samma licens, vilket jag gör.

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har börjat söka bilder via Creative Commons direkt. Det har jag tyckt varit ännu snabbare och smidigare än att göra avancerade sök:
  http://search.creativecommons.org/
  Vi hörs och ses!
  Lotta

  SvaraRadera
 2. Man kan också använda compfight.com för att söka bilder som är märkta med Creative Commons licenser. Man söker dock endast på flickr.com då, men det är ju ganska gott om bilder där. :)

  SvaraRadera
 3. Bra att känna till något sållningsverktyg där! Tackar.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...