tisdag 16 november 2010

Nationella provet och datorer

På grund av en kommentar på en av mina tidigare inlägg om nationella prov och elevdatorer: Angående nationella provet i svenska mailade jag Uppsala universitet och undrade hur diskussionerna ser ut kring detta. Jag skickade med länkar till inlägget ovan, samt ett annat jag skrivit: (Nationella) prov och elevdatorer?. Jag bad de ansvariga kommentera, och så här såg svaret ut:
Tack för synpunkter på datoranvändningen vid proven. Jag skickar detta till ansvarig på Skolverket, där en diskussion pågår om formuleringarna runt datoranvändning. Tanken är att datoranvändning ska bli det normala, inte papper och penna. Men, kommunernas datorläge råder varken vi eller Skolverket över. Det är inte förbjudet att låta eleverna använda egna datorer - de regler som anges i informationshäftet behövs för att provsituationen ska bli så likvärdig som möjligt i hela landet.
Någon gång i framtiden kommer proven att ges i datoriserad form men där är Skolverket inte klara med plattformen än.
Uppsala är alltid bra på att svara när vi ställt frågor kring NP, och så även den här gången. Svaret ger ju löften inför framtiden och det verkar som om det sätt vi löste vår provsituation på var acceptabel. Jag ser fram emot Skolverkets svar, eftersom bollen verkar ligga hos dem.

2 kommentarer:

  1. Det låter hoppfullt!

    Det börjar kännas som stenåldern att NP fortfarande är så analogt. Allt material ska köpas dyrt i pappersform och vi ska arkivera alla elevers uppsatser i pappersform och via snigelpost skicka in papperskopior på några av elevernas bedömda uppsatser och pm.

    Vore det inte logiskt att allt fanns digitalt, att allt elevproducerat material samlades in av Skolverket och att de på Skolverket själva gjorde stickprov från det digra materialet?

    SvaraRadera
  2. Jag håller med, eller att i varje fall skapa möjligheter för de som har elevdatorer att anvädna dessa. Men det verkar iaf som om det är ditåt de är på väg:)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...