fredag 22 april 2011

Twitter för lärare - nyheter och nätverkande

Twitter Monster av Rosaoro Ochoa (CC BY 2.0)
Det tog lång tid innan jag fattade vad nyttan med Twitter var, och enda anledningen till att jag överhuvudtaget skaffade ett konto för snart två år sedan var att jag inte längre hann med min bokblogg men inte nändes slita mig från den totalt. Därför komprimerade jag mina inlägg om böcker till kvitter om böcker. Då hette mitt Twitterflöde @thebooksmoosch. När jag märkte att jag kvittrade om både det ena och det andra var jag tvungen att ändra namnet till @thesmoosch.

Något av det första jag märkte var att det var på Twitter jag såg alla nyheter först. Det var här jag fick veta att Elisabeth Taylor och Lena Nyman avlidit. Bara för att nämna något som inträffat nyligen. Det är också här jag får veta varför @gowalla ligger nere eller att det är ett nytt linsläpp på gång till min @hipstamatic. Dessutom fick jag här förklarat varför @polisen_malmo hade spärrat av totalt nere vid Erikslust för några veckor sedan (skottlossning!).

Något jag på sistone använt Twitter till är nätverkande. Efter Teachmeet den siste mars insåg jag ju att många av de inspirerande pedagoger som föreläste naturligtvis hade konton på Twitter. Det var bara att leta upp dem. Här får jag dagligen tips, och saker jag vill titta närmre på stjärnmärker jag för en grundligare genomgång vid senare tillfälle. Här är några axplock från mina favoriter:

@joachimth tipsade om den här artikeln för Twitternybörjare. Enkel och handfast om vad Twitter är och hur du gör för att komma igång!


@cwaste bland andra tipsar om en slideshare-presentation om källkritik och sociala medier. Presentationen ger många uppslag till hur man kan diskutera källkritiskt med eleverna. Titta och inspireras!


@joha88 tipsar om en väldigt intressant artikel som försöker besvara frågan: är din iPad ett grönare alternativ än böcker. En synnerligen relevant fråga. 


Det här är bara ett axplock av alla de intressanta tips man får på Twitter. Jag rekommenderar alla att testa, och ett råd för en lyckad start är: begränsa det antal personer du följer i början så du inte drunknar i flödet och ha inga betänkligheter när det gäller att testa och sedan överge olika twittrare. Hela poängen är att du kan skapa ett flöde som passar just dig!

PS. Naturligtvis kan man använda Twitter i undervisningen, bland annat när det gäller snabbrespons, omvärldsbevakning, och språkbruk. Det hinner jag förhoppningsvis skriva mer om en annan gång!

1 kommentar:

  1. Tack för ännu ett intressant inlägg!

    Jag vill lägga till att twitter är superbra när man vill få och ge information och inspiration, men att det också kan vara ett bra verktyg när man vill skapa opinion!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...