måndag 25 april 2011

Hur gör man en källhänvisning till digitalt material med Creative Commons-licens?

Jag använder ofta bilder från t.ex. Flickr här på IKT-skafferiet och jag uppmanar ofta elever att använda material med Creative Commons-licens. Naturligtvis har jag visat de olika licenserna för eleverna (ofta i samband med att jag visat Flickr) och berättat att man endast får använda bilderna under förutsättning att man berättar var man fått dem ifrån. Sedan har jag nog inte varit så noga med hur den här källhänvisningen ser ut, så länge jag upplevt att den varit funktionell.

Detta uppmärksammade Alma Taawo på Skolverket, och skickade mig ett trevligt mail med två matnyttiga länkar. Den ena är till Skolverkets publikation för lärare som vill använda sig av Creative Commons, och den andra går till ett blogginlägg av Mathias Klang, IT-jurist. Båda tar i korthet upp hur man bör källhänvisa till material med CC-licens (och Klangs blogg Techrisk - det sårbara IT-samhället är för övrigt mycket intressant)

Summa summarum, om ni inte är pigga nog för aldrig så kortfattade manualer: Verkets skapare, verkets namn, och verkets licens skall anges med länkar. Här kommer en vacker bild från giveawayboy's fotoström på Flickr (OBS! Detta var inte källhänvisningen:)). Han ritar med tusch och penna och har många fantastiska bilder som han frikostigt bjuder på.

birds talking av giveawayboy (CC BY-NC-ND 2.0)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...