torsdag 28 april 2011

Curiosity killed the cat? Lärare på Facebook.

Facebook av Coletivo Mambembe (CC BY 2.0)
Som jag låtit förstå i tidigare inlägg har jag ett tag funderat på att tacka ja till vänförfrågningar från mina elever på Facebook. När jag nu tagit steget har det ändå blivit en halvmesyr - jag har ett lärarkonto. Det finns alltså numera en alldeles privat Camilla Nilsson och en professionell: Camilla Nilsson Lärare.

Jag har börjat samla på mig vänner bland mina tvåor. De får fråga mig, men jag uppmanar dem. När de väl är vännade, tar jag bort deras statusuppdateringar från mitt flöde. Avsikten med detta är att jag inte vill att eleverna ska behöva känna att jag kikar över deras axlar utanför skolan. En elev påtalade särskilt att det inte var sockerdricka i glasen på bilderna, men att han faktiskt var 18. Jag kan förstå att alla inte är bekväma med att ge en lärare den insynen. Därför har jag också sagt att jag, utöver att ta bort deras flöde,  inte har för avsikt att titta på deras profiler. Men, visst, jag har ju möjlighet så får man förtroendet får man leva upp till det.

Min förhoppning är att jag lättare når ut med information till eleverna, och att vi kan kommunicera effektivt kring skolarbetet. I min tvåa har jag fortfarande någon tapper individ som har lyckats värja sig mot Facebookismen, så där kan vi inte i huvudsak använda Facebook för information. I ettan är alla med så där skulle det kunna funka.

Hur tar man bort en väns statusuppdateringar från sitt flöde: Sväva med markören över statusuppdateringens övre, högra hörn. Klicka på krysset som dyker upp och välj "Hide all posts by ---"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...