torsdag 28 april 2011

Curiosity killed the cat? Lärare på Facebook.

Facebook av Coletivo Mambembe (CC BY 2.0)
Som jag låtit förstå i tidigare inlägg har jag ett tag funderat på att tacka ja till vänförfrågningar från mina elever på Facebook. När jag nu tagit steget har det ändå blivit en halvmesyr - jag har ett lärarkonto. Det finns alltså numera en alldeles privat Camilla Nilsson och en professionell: Camilla Nilsson Lärare.

Jag har börjat samla på mig vänner bland mina tvåor. De får fråga mig, men jag uppmanar dem. När de väl är vännade, tar jag bort deras statusuppdateringar från mitt flöde. Avsikten med detta är att jag inte vill att eleverna ska behöva känna att jag kikar över deras axlar utanför skolan. En elev påtalade särskilt att det inte var sockerdricka i glasen på bilderna, men att han faktiskt var 18. Jag kan förstå att alla inte är bekväma med att ge en lärare den insynen. Därför har jag också sagt att jag, utöver att ta bort deras flöde,  inte har för avsikt att titta på deras profiler. Men, visst, jag har ju möjlighet så får man förtroendet får man leva upp till det.

Min förhoppning är att jag lättare når ut med information till eleverna, och att vi kan kommunicera effektivt kring skolarbetet. I min tvåa har jag fortfarande någon tapper individ som har lyckats värja sig mot Facebookismen, så där kan vi inte i huvudsak använda Facebook för information. I ettan är alla med så där skulle det kunna funka.

Hur tar man bort en väns statusuppdateringar från sitt flöde: Sväva med markören över statusuppdateringens övre, högra hörn. Klicka på krysset som dyker upp och välj "Hide all posts by ---"

5 kommentarer:

 1. Kan inte eleverna ha en skolprofil de också? Verkar joxigt blanda jobb/skola och privat inte bara för lärare.

  SvaraRadera
 2. Jag tror effektiviteten går förlorad då. Nu är det bara jag som har två konton att hålla reda på. Eleverna kommer ju inte att hänga på sina skolkonton! Tycker att Facebook borde lösa det bättre så att man kan utnyttja grupperna för det här, men det är jättebesvärligt att ordna grupper med folk man inte är vän med. Jag har försökt. Och innan var de tvungna att besöka gruppsidan för att se vad som hände där (har haft grupp med ettorna). det glömmer dem, och då, igen, blir det inte effektivt. Det måste vara något som dyker upp i ens flöde. Fansida kanske:)?

  SvaraRadera
 3. Får Anders Fougt Lärare bli vän med Camilla Nilsson Lärare? Finns det någon poäng med det?

  SvaraRadera
 4. Det kan finnas poäng med att se hur den andre gör tycker jag! Jag vill!

  SvaraRadera
 5. Vad gäller att se flöden kan det ju vara värdefullt att lära eleverna att det med hjälp av vänlistor går att styra så att vi lärare t.ex. inte ser vissa statusuppdateringar, bilder m m . Man kan ju göra så själv också. På det sättet minskas, på sitt sätt, behovet av olika konton.

  Ett annat sätt att sköta FB är ju som du skriver också en Page som eleverna "gillar" alternativt en grupp för klassen. Då behöver man inte vara "vänner".

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...