onsdag 2 mars 2011

Specialpedagogiska hjälpmedel på webben

Readplease.com

Här kan man ladda ner en gratisversion av programmets om läser upp text för dig. Det enda tillgängliga språket är engelska. Man kan ställa in talhastighet och storleken på text. Egentligen är det ett helt extern program och du använder det genom att kopiera och klistra in den text du vill ha uppläst. Uppläsarens röst är tydligt mekanisk, men visst skulle det här kunna vara till hjälp om man vill få saker uppläst på engelska.

Naturalreaders.com

Detta är en liknande tjänst med en gratisversion. Här finns dock en smidig funktion i form av en liten spelare du drar med dig. Du behöver alltså inte klippa ut och klsitra in någon annanstans utan gå bara till webbsidan, markera det du vill läsa och klicka på play på spelaren. Endast en röst på engelska är tillgänglig, men du kan påverka talhastigheten här också.

Speak it!

Speak it är en app man laddar ner till sin iPhone för 15 riksdaler. Numera finns det gott om elever som faktiskt har iPhones och för de som är dyslektiker kan en så nim produkt vara väldigt praktisk. Det finns fyra engelska/amerikanska röster inkluderade när man köper appen och sedan kan man köpa till ytterligare röster på engelska, franska, tyska, italienska, spanska, arabiska, holländska, grekiska, polska, och många andra språk varav två svenska faktiskt! "Erik" och "Elins" röster (7 kr/ styck) fungerade riktigt bra!

Ovanstående tjänster är inga mirakel precis om man vill ha en tjänst där det låter som om en livs levande person läser texten, men "in a pinch" kan det vara bra att ha tillgång till. De två gratisversionerna täcker bara in engelska, men om man använder betalversionerna finns även svenska tillgängligt. På iPhone-appen kunde man alltså köpa till två svenska röster. Om man vill ha fler tips på program för talsyntes kan man besöka ungkompensation.se och läsa mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...