söndag 6 mars 2011

Diigo - ditt länkbibliotek på webben

Vi rör oss med förbluffande hastighet på webben och naturligtvis vill vi komma ihåg intressanta saker vi stöter på och på något sätt organisera alla dessa. För det dagliga behovet använder jag mig av Bokmärkesfältet i Google Chrome (som går att synka mellan alla datorer jag använder).


Faviconerna (de små märkena som liknar loggor) känner jag ju igenom och de har jag snyggt uppradade i fältet, följt av mappar där det gömmer sig mer material. När man ska göra efterforskningar i något särskilt ämne, vill anteckna, eller organisera alla länkar räcker dock inte detta verktyg. Enter: Diigo!

I en bok sätter vi in lappar och antecknar och kanske lägger vi relevanta böcker i hög på våra skrivbord tillsammans med tidningsartiklar och annat smått och gott om vi ska arbeta med något nytt. I Diigo kan du göra samma sak. Besök en webbsida, favoritmärk den med Diigos web extension (se bild nedan), använd gulpenna för att stryka över särskilt intressanta passager, eller fäst post-its vid sidan för att komma ihåg idéer du fått (se bild till höger). Det slutar dessutom inte där. Har du samlat ihop ett gediget webbibliotek i ett särskilt ämne och vill dela med dig till andra? Det är lätt, det är bara att skicka eller publicera länken. Här är till exempel länken till en samling artiklar om Wikipedia som jag satt ihop: http://www.diigo.com/list/camilla75/wikipedia

Gör så här:
  1. Skapa ett konto på Diigo
  2. Installera Diigos Web Highlighter i webbläsaren (här: Chrome, men finns till alla webbläsare)
  3. Surfa och spara dina fynd (du kan skapa listor till olika ämnen)
  4. Dela med dig - om du vill!
Diigo finns att få till din iPhone, och har du haft Delicious att spara bokmärken i tidigare kan du både exportera och importera dina befintliga bokmärken därifrån.

Vilka användningsområden har detta då för lärare? Förutom att man själv kan behöva sortera och organisera det material man stöter på, på webben, kan det även vara ett värdefullt redskap för elever som arbetar i projektform, eller med projektarbete. Det kan också vara praktiskt om du ensam, eller tillsammans med eleverna vill skapa ett gemensamt bibliotek över ett ämne. Här är Diigos egen video som beskriver tjänsten:


Diigo V5: Collect and Highlight, Then Remember! from diigobuzz on Vimeo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...