onsdag 16 mars 2011

Att Googlesajta

Min kollega Stefan har arbetat en del med Google Sites och berättar här vilka funktioner som finns tillgängliga i det verktyget.

Att man kan göra mycket med Google är allom bekant. När jag ville ha en hemsida med all information lagrad externt så hamnade mitt val på Google sitesDet finns många andra också, en del möjligen bättre, många sämre.

Det tar inte mer än tio minuter att skapa en sida med hjälp av färdiga mallar. Och de räcker till. Vill du ha en mer specifik sida med tjänster och interaktivitet så har du nog redan koll på programmering och kryptering. En hemsida gjord med Google sites imponerar nog på de flesta som inte själva editerar – möjligen också på en del som redan gör det.

Naturligtvis måste man första registrera sig på Google, vilket väldigt många av er/oss redan har gjort. Hos Google sites kan man välja att skapa sin egen sida eller välja bland ett otal redan befintliga mallar. Sedan är det bara att plocka fram de sidor man vill ha; information eller bildspelblog/ nyheter/ dagbok eller olika verktyg som nedräkning, historik m.m. Man kan experimentera fritt – det går alltid att återställa allt man gjort till en tidigare version man var nöjd med. När du uppdaterar sidan så ser du direkt på skärmen hur det blir - WYSISYG (what you see is what you get).

Det allra bästa var att man kan lägga in egna bilder väldigt lätt – bara ett par klick bort. Bildspelen var lika enkla att lägga in – dock så skall bilderna där redan finnas i Picasa, en annan av Googles tjänster (http://picasa.google.com/). Där finns också en sökfunktion som man kan söka (valbart) med enbart inom sin egen sida. Man kan också lägga till bilagor och kommentarer på sina egna inlägg (också valbara funktioner).

Något som inte uppskattades var deras hantering av tabeller. Om man inte vill ha just deras tabellformat (vilket absolut är helt okej) får man skriva egen HTML-kod, en ordinär tabell blev 120 sidor kod… (Avskräcks dock ej, det går utmärkt att skapa en tabell i Word, kopiera den och klistra in.)

Webbplatsen kan också översättas med hjälp av en enkel knapptryckning till 52 olika språk – vad sägs om afrikaans eller walesiska, jiddisch eller haitiska?

Underverket kan beskådas på: https://sites.google.com/site/gaxultra/

2 kommentarer:

  1. Jag har ännu inte börjat med google sites. Har länge tänkt kika på det. Intressant inlägg. Det verkar inte så svårt nu när du förklarat.

    SvaraRadera
  2. När man vl lärt sig var alla knappar fanns och vad de gör så är det enkelt - frustrationen över att i början inte veta var det man ville ha fram fanns jämnade ut sig med att det faktiskt var rätt så kul.

    /stefan

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...