måndag 28 mars 2011

Prylrace för skolorna

Eftersom min skola är en av Malmös kommunala pilotskolor(vi är en av de första kommunala skolor som haft 1-1), provar vi olika verktyg för IKT i skolan. Men, när jag sitter här med iPadden och funderar på hur eleverna ibland klagar på de datorer de redan har ("vilka jävla skitdatorer!") när dessa hänger sig eller på annat sätt inte lever upp till förväntingarna, då inser jag att framöver kan det säkert bli så att några elever väljer den skola med bäst dator.

De senaste åren har det snarare varit så att några valt en skola som erbjuder laptop (strunt samma vilken), men i takt med att fler och fler skolor erbjuder detta, kan man naturligtvis bli mer kräsen än så. En liten, men ack så viktig andel elever, kanske kommer att föredra den skola där man erbjuder MacBook hellre än Mini-PC, eller varför inte en kombination av mobiltelefon och dator?

Denna bild har jag redigerat. Originalbilden kommer från Jangelo på Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Det enda sätt jag ser som man kan värja sig från detta på, är att erbjuda undervisning av sådan oslagbar kaliber att ens rykte och förtroendekapital vinner över prylarnas tjusning. Kvalitet på de digitala hjälpmedlen i all ära, jag vet själv vad jag skulle föredra att vi använde oss av, men en skola som stimulerar elever att arbeta för sin egen framtid, med lust och målmedvetenhet, går aldrig att slå på fingrarna med en aldrig så tjusig laptop.

2 kommentarer:

  1. Vilket tänkvärt inlägg! Ja, låt tekniken förbli verktyg i utbildningen och låt oss istället sätta faktainnehållet och metodiken i fokus!

    SvaraRadera
  2. Och låt oss bli bättre på att marknadsföra våra pedagogiska meriter! Det är inte så lätt att visa den, och här tror jag att vi måste hitta nya vägar, och sätt att visa upp oss på.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...