måndag 19 april 2010

Webbresurser för engelsklärare

Om man inte tidigare har arbetat med webben särskilt mycket i engelska, ska jag idag ge ett par länktips som man kan ha stor nytta av och som är lätta att komma igång med.

Glosboken.se

Det var faktiskt en elev som tipsade mig om den här interaktiva glosboken. Här skapar man egna gloslistor och lucktester för att testa sig själv. Finessen (förutom att det är en smula roligare att träna glosor via datorn) är att jag som lärare kan lägga ut gloslistor till elever, och att elever kan dela gloslistor med varandra. Man kan också någorlunda lätt  individanpassa glosträningen för eleverna, i stället för att alla, oavsett kunskaper, ska Glosbokenplugga på samma gloslista kan varje elev göra en egen som de sedan tränar och testas på.

Breaking News English och News English Lessons

BNEHär erbjuder engelskläraren Sean Banville träningshäften, inspirerade av aktuella nyheter. Varje handout har en text (som finns inläst som ljudfil) som utgångspunkt, och till denna kopplas sedan övningar av olika slag. Breaking News English innehåller något lättare material. På gymnasiet har jag använt dessa handouts till elever i behov av extra stöd i engelska,  De har uppskattat att materialet är repetetiv, överskådligt och handfast, om än inte inspirerande.

Corpus of Contemporary American English och British National Corpus

COCA En korpus är en textdatabas. Den kan man använda för att göra sökningar på språkbruk. I söksvaret får man söksträngen i sitt textsammanhang, samt information om i vilken typ av texter söksträngen är mest frekvent i. Söker man t.ex. på “old chap” ser man klart och tydligt att det är ett uttryck som mest används i fiction, och att det ska undvikas i TIMEakademiska texter! Man kan använda korpusar för att undersöka om saker elever har  skrivit fungerar, men också tillsammans med eleverna (kanske framförallt på B-kursen) för att låta dem ställa och försöka besvara egna frågor kring språkbruk. En annan användbar korpus är Time Magazines, där alla gamla Time-texter utgör databasen. Undersök själva innan ni drar in eleverna!

Listen to English

En annan favorit är podcastbloggen Listen to English. Varje vecka publiceras två korta program (3-5 minuter) som tar upp engelskt språkbruk och kulturella lustigheter. Ofta finns övningar till programmen och här finns ett gigantiskt arkiv att utforska. Pogrammen läses långsamt och tydligt och ligger väl någonstans i gränslandet mellan åk 9 och engelska A. Det matnyttiga nnehållet gör dock att det är ett givande inslag även på A-kursen. För elever som inte känner sig säkra på engelskan är det både lagom, informativt och underhållande! Bloggen fick pris 2009 för bästa språkblogg.

Listen

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag måste bara säga att jag verkligen uppskattar din blogg. Jag är själv engelsklärare och tycker att du har många bra och konkreta tips som jag använder mig av. Efter din genomgång av Blogger och Wordpress fixade jag äntligen en blogg och tänker börja blogga med en klass till hösten. Så stort tack för många användbara inlägg.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att höra! Skriv gärna en rad och berätta hur det gick.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...