tisdag 13 april 2010

Romanbloggarna och måluppfyllelsen

Close up of a dart board with arrow in the bullseye. Nu har jag bedömt elevernas insatser från romanbloggandet och får nog säga att jag är lite besviken trots att eleverna var så positiva i utvärderingen. Endast 50% av eleverna nådde alla de kriterier (fyra) som var uppsatta för godkänt. Av dessa nådde knappt hälften kriterierna för väl godkänt (tre). 22% nådde en del av de kriterier som var uppsatta för godkänt. En del lyckades till exempel visa att de hade läst och förstått romanen, men inte att de förmådde uttrycka sig tillräckligt väl i skrift. 28% av eleverna lyckades inte visa något alls.

Däremot upptäckte jag att materialet utgjorde ett bra underlag för bedömning och att många av kriterierna täcktes upp på ett tydligt sätt. Här fanns dessutom olika möjligheter att visa upp sina kvalitéer.

Med facit i hand syns vikten av att de arbetar aktivt i skolan på lektionstid. De elever som gjorde det nådde målen. Jag kommer att göra om det här eftersom jag tror på formatet, men jag kommer att avsätta ytterligare en vecka och för att kunna punktmarkera de elever som inte kommer igång. Denna vändan fanns jag tillgänglig för de elever som behövde mig, men det var mer på elevens initiativ än tvärtom. Eftersom jag efter denna modellen ändå var “upptagen” för det mesta, kan man nog konstatera att det behövdes mer tid ändå. Precis som eleverna sa.

Betygskriterier för romanbloggen
Momentspresentation av romanbloggen

2 kommentarer:

  1. Hade du elever i gruppen i läs och skrivsvårigheter? Hur anpassade du uppgift och bedömning för dem? Använde ni inlästa romaner osv.? Använder eleverna datorstöd vid sitt skrivande, vad isåfall?

    SvaraRadera
  2. Ingen i gruppen har läs- och skrivsvårigheter. De hade som alternativ att använda sig av videoklipp för att kunna redovisa muntligt på bloggen men ingen använde sig av det (inlägg om det i nästa vecka), vilket förvånade mig.

    Inlästa romaner i form av ljudbok eller Daisy har jag använt mig av tidigare och det tycker jag fungerar bra. I det här fallet blev det inte aktuellt.

    Hur menar du när du skriver "datorstöd"?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...