onsdag 21 april 2010

Att redovisa muntligt via videoklipp

2067507463_3ca0a821f3 När jag körde romanbloggarna med mina ettor tyckte jag att en av finesserna med bloggarna var att de elever som ville kunde redovisa sina tankar kring romanen muntligt genom att spela in sig själv via webbkameran och posta det som inlägg. Därför blev jag förvånad när ingen av eleverna valde detta redovisningssätt.

Naturligtvis passade jag på att fråga dem om detta i utvärderingen. Om man bortser från de svar som gick ut på att eleverna helt enkelt tyckte att de var bättre på att uttrycka sig i skrift (för dem var det ju det naturliga valet) så fanns det främst två skäl eleverna angav till varför de hade valt bort videoklippen:
  • D tyckte att det verkade klyddigt
  • De trodde att det skulle kännas jobbigt och pinsamt.
Klyddighetsfaktorn borde man ju kunna ordna med lite gemensam träning. Särskilt svårt behöver det inte vara. Men pinsamhetsfaktorn fick mig att tänka till. De flesta elever tycker det känns okej att prata i klassrummet, särskilt i mindre grupper. Många tycker däremot att envägskommunikationen vid en muntlig redovisning är jobbig. När det gäller att redovisa via videoklipp verkar det som om eleverna tycker att det påminner mer om den formella talsituationen än den informella.

För en del elever kanske podcasting (digitala radioprogram) vore en lösning. Då slipper man synas och lämnar bara ut sin röst. Andra elever nämnde just inspelning av sin egen röst som problemet. De gillade helt enkelt inte att höra den. Annars är det kanske så att det i snarare estradörerna (det finns ett par i varje klassrum:) än de blyga som gynnas av denna möjlighet?

Kommentera gärna och berätta vilka erfarenheter ni har av detta och om ni har hittat något som funkat.
Bilden heter “Speak to sight” och är tagen av Jugbo som publicerar på Flickr.com

2 kommentarer:

  1. När det gäller att jobba med ljus i skolan är SuperG-klasserna på Broängsskolan en sådan där solskensskola. Men här är förstås ingången en annan.

    Super G är en undervisningsgrupp för elever med särskilda behov - mestadels killar. Genom att jobba med podradio har dessa elever utvecklat sitt språk och sitt självförtroende. Deras Podradio-sändningar har blivit så uppmärksammade, både nationellt och internationellt att Super G har fått en annan status på skolan. Dessa killar bryr sig inte längre om hur deras röst låter - däremot hur de talar och uttrycker sig. Finns en hel del att läsa. Tyvärr har många artiklar försvunnit i samband med nedläggningen av KK-stiftelsens webbplats.

    http://www.botkyrka.se/broangsskolan/mediait/genomfordaprojekt/podcastpodradio/21564.html

    Kanske en annan ingång - där målet är att skapa mulimediala produktioner.

    SvaraRadera
  2. Det ska jag kika på, för jag vill ogärna lägga ner planerna på att använda webben för muntliga presentationer av olika slag. Tack för tipset!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...