måndag 3 maj 2010

Sajt med intressanta videoklipp

TED Av min lärarkandidats handledare fick jag igår ett hett tips på webbplats: ted.com. Ted.com är en organisation som sedan 1984 har som mål att lyfta fram “Ideas worth spreading”. Med åren har de också anordnat internationella konferenser och instiftat priser. Här finner man mäktiga profiler som Steve Jobs, J.K. Rowlings och Al Gore, och många ämnesområden, t.ex. tekonologi, nöjen, design, ekonomi, vetenskap och globala frågor.

Videoklippen är olika långa, men många ligger på 10-20 minuter. Varje klipp kan fås textat på många olika språk, och utöver detta kan man klicka fram transkriptioner av talen att följa medan man lyssnar. Detta innebär att talen inte bara är användbara på engelskan utan i alla ämnen. Dessutom finns information om talets sammanhang och länkar som kan vara intresse. Andra användare har också kommenterat talen.

Här nedan har jag lagt in länkar till Steve Jobs commencement speech till Stanford studenter från 2005 och J.K. Rowlings dito till Harvards studenter från 2008. Deras livsråd är både tänkvärda och underhållande att lyssna på.

http://www.ted.com/talks/steve_jobs_how_to_live_before_you_die.html
http://www.ted.com/talks/jk_rowling_the_fringe_benefits_of_failure.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...