fredag 21 maj 2010

Snabbkoll på kollegornas synpunkter på 1-to-1

Nu har jag njutit av MacBooken en hel vecka och rivstartade i måndags med att göra PIM 4 på den. Hela dagen hade avsatts till pimmande (här verbar vi!) och uppgiften består ju delvis av att man ska göra en undersökning och presentera resultaten av denna. Vad kunde passa bättre än att undersöka vad kollegorna har tyckt om den förändring som ägt rum på skolan i form av laptoppar både till lärare och elever?

Med hjälp av en enkät som jag skapade i Google Docs satte jag igång och snodde sedan ihop allt mycket tjusigt i Numbers, (Apples version av Excel). Till höger syns den tjusiga enkäten och längre ner på sidan syns svaren som jag klippt från skärmen med hjälp av Jing, som för övrigt fungerar mycket bättre på MacBooken än vad den gjorde på PC:n där jag fick avinstallera den eftersom systemet blev buggigt.

Det verkar som om de 36 kollegor som svarade på enkäten över lag är positiva till förändringen. Antingen använder de redan IKT i undervisningen rätt så friskt eller så skulle de gärna vilja. Det som främst önskas i fortbildningsväg är hur man kan använda IKT rent praktiskt i det pedagogiska arbetet. Alltså kan de ämneskollegor som ligger i framkant spela en viktigt roll som inspiratörer. Därefter var det faktiskt hela 25% som upplevde att de behövde fortbildning i grundläggande teknik (här gavs som exempel: "olika knappar, inställningar, koppla upp mot projektorn"). Förhoppningsvis återfinns dessa i den stora grupp lärare (69%) som gärna vill använda IKT mer än vad de i nuläget gör.

Utifrån dessa siffrorna tycker jag att det känns hoppfullt inför framtiden, och det ska bli roligt att jobba vidare med det här nästa läsår när vi får köra från start med de elever som börjar hos oss då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...