tisdag 25 januari 2011

Malmo 2058 - eleverna gör hemsida om Malmös framtid

Klicka på bilden för att komma tillsidan och läsa elevernas alster
Ämnesövergripande projekt

I augusti skrev jag ett inlägg, Webbstjärnan, där jag berättade att jag äntligen hade anmält mig till tävlingen med samma namn. Nu har vi äntligen kommit igång med arbetet! Hemsidan ska försöka förutspå hur Malmö kommer att se ut år 2058, när mina elever går i pension (om inte pensionsåldern ändras:)). Svenskan samarbetar i huvudsak med samhällskunskapen men även engelskan och historian kommer att vara involverade under projektets första period.

Arbetsgång

Arbetsgången inleds med en inspirationsfas som pågår nu. Här försöker vi tillsammans läsa, se och lyssna på material som föder tankar om framtiden. Därefter ska eleverna specialisera sig på ett givet tema, t.ex. miljö, hälsa, eller teknik och då inleds en undersökningsfas då eleverna letar material som gör att de kan bilda sig en uppfattning om hur Malmö kommer att utvecklas just när det gäller deras område. Sist av allt, under mars månad infaller en produktionsfas, då eleverna i grupper om ca. tre kommer att ansvara för färdigställandet av en temasida per grupp. Vad de ska innehålla planerar vi tillsammans med varje grupp. Nedan har jag använt en Prezi för att presentera arbetsgången för eleverna.


Eleverna skriver om spelmaskiner, bilar, smartphones, hopp och skola

Eleverna har kommit igång riktigt bra och jag har haft ett par härliga pedagogrysningar redan. Till sin första loggbok kunde de skriva om vad de ville, men jag gav förslag på ett par ämnen. Det var dock roligt att se att flera elever kom på egna saker att skriva om. Bland annat har de skrivit om huruvida de ser ljust eller mörkt på framtiden, om Facebook, om hälsa, om spelmaskinerom bilar och trafik, och om skolan. Klicka gärna på länkarna här eller på bilden ovan för att läsa och kommentera det eleverna skrivit. Det kommer att göra dem än mer medvetna om att de skriver för världens ögon och inte bara för varandras!

Framtida uppgifter för eleverna på hemsidan

Deras första uppgift att blogga om var rätt löst formulerad. Min förhoppning är att deras skrivande ska utvecklas i och med att de kontinuerligt får finslipa sitt skrivande i bloggen. Framöver kommer de att få presentera hemsidor, filmer och bilder. I samband med det tar vi upp upphovsrätt och källkritik. Följ gärna med på resan och se vad eleverna lär sig, hur de lär sig och hur framtidens Malmö kan komma att se ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...