måndag 6 december 2010

Tänk på detta när du använder videokamera!

Vår skola, Pauli gymnasium i Malmö, har nyligen köpt in sex stycken videokameror som finns till utlåning i skolans prisbelönta Mediatek. Eftersom mina elever ska filma i nästa vecka (filmer om Malmö och svenska seder på engelska!) tog jag hem kameran över helgen för att testa den. Det jag framförallt ville kolla var vilka format man kunde filma i, om man kunde ladda över dem till datorn utan att installera det medföljande programmet HD Writer AD, och se efter att allt var kompatibelt med Windows Live Movie Maker.

Videokameran var lätt att använda, och jag hittade två videoformat att använda: MP4 och AVCHD. När jag skulle ladda över filerna från kameran provade jag först att bara ansluta USB-kabeln och öppna kamerans minneskort via "Den här datorn" precis som man gör med andra externa diskar. På det sättet kunde jag enkelt flytta över MP4- och JPEG- (stillbilderna) filerna. AVCHD-filerna funkade tyvärr inte på detta sättet. De var svåra att hitta och gick sedan inte att öppna. Efter en installation av videokamerans programvaran gick även de att föra över.

Eftersom det räcker gott och väl med MP4-filer för vårt ändamål i klassrummet rekommenderar jag att man använder detta format och struntar i att installera programmet. AVCHD-filerna var tunga och krävde en del i prestanda av datorn och elevernas laptoppar är relativt klena små varelser och bör därför inte belastas i onödan.

Bägge formaten gick dock fint att använda i Windows Live Movie Maker. Har man andra format kan man titta på den här listan över godkända format för att vara på den säkra sidan.

PS. Fotot är taget med en app i min iPhone som heter HDR som fördelar ljuset normalt i bilden genom att ta flera bilder och kombinera dessa.. Kan rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...