fredag 17 december 2010

Presentera med Prezi!

Alla som har genomlidit text- och informationspackade PowerPoint-redovisningar som inte gett särskilt mycket räcker upp en hand. Framför mig ser jag lärare överallt i landet höja sina armar och nicka igenkännande. PowerPoint är en konst och ett utmärkt verktyg när det används med omsorg för mottagaren, men det finns också alternativ, och jag skulle vilja presentera en, för mig, ny bekantskap: Prezi.com

Prezi är upplagd på ett helt annat sätt än PowerPoint. Du kan föreställa sig en gigantisk canvas där du skriver upp den information du vill delge andra mer som på en tankekarta. Vid presentationen leder du åskådaren igenom tankekartan genom att zooma in och ut på canvassens olika detaljer. Nedan har jag förberett en presentation jag ska använda för att få med mig mina tvåor på ett projekt jag har drömt om under hösten. Prova och titta:


Om man vill se en ännu proffsigare prezi kan man titta på den här (som inte jag har gjort):


Prezi erbjuder ett speciellt konto för lärare och elever, som innebär att presentationerna inte är automatiskt öppna för alla. Detta är en fördel om elever av olika anledningar vill göra visningar endast för lärare t.ex. Dessutom är lagringsutrymmet större. Om du vill öppna ett sådant konto och se vad du får för det kan du gå direkt till: http://prezi.com/profile/signup/edu/

Min förhoppning är dels att eleverna blir fullkomligt begeistrade när de ser min snajdiga visning på måndag och omedelbart vill att vi drar igång med mitt projekt, och dels att eleverna genom att använda Prezi, uppmuntras att förbereda sina presentationer på ett lite annorlunda sätt (mer tankekarta, mer relativitetstänk) och därmed få lättare att påverka och beröra sina mottagre!

Prezi är lätt att använda men jag kommer framöver ändå att ge en del tips som underlättar framöver. Hoppas det kan komma till nytta.

1 kommentar:

  1. Jag har använt Prezi ett tag, men nu legat av mig lite. Tack vare ditt inlägg är jag nu inspirerad att komma igång igen. Tack!

    Och ett P.S. Du öppnade ögonen för Lumosity för mig. Jag använder det inte i undervisningen, men kan för egen del inte leva utan det nu.

    God jul!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...