måndag 11 oktober 2010

Lektion i engelska om Dante!

Här visar jag en bild och en länk från webben som jag ska använda till att undervisa om Dante. Jag har både svenska och engelska, men lite knapert om tid för tillfället och därför försöker jag använda engelskan för att backa upp svenskan (som backar upp historian:))!


Först tänker jag visa den här bilden från http://foomandoonian.net/post/356189071/dantes-internet. På svenskan  har de i läxa att göra en egen helvetestratt på ett tema de själv väljer. Detta är ett exempel på Dantes tratt applicerad på webben:

(Lite ordförklaringar: "1337 speak": 1337 är ett kodnamn som översätts till lite (elite) och syftar på en kod som användes av en känd grupp hackare på 90-talet. "Mods": här tror jag de syftar på sådana som ständigt frågar efter att få bli forum moderators. Då har man extra tilsltånd och övervakar de diskussioner som förs på nätforum. "Sockpuppets" är sådana som använder falska indentiteter för att lura och bedra. ordet kommer från hand puppets där en buktalare kontrollerar sin puppet. "Douchebaggery": sådant som douchebags sysslar med. ett skällsord helt enkelt.)

När vi har tittat på tratten tillsammans kommer jag att be eleverna gå in på glosboken.se och leta upp en gloslista som heter "Dante's Hell". Där ska de träna på orden och när de har klarat av att göra glosövningen felfritt får de gå vidare till nästa steg: att göra en rätt känd webbquiz där du svarar på frågor som avgör vilken av Dantes helveteskretsar du skulle hamna i. orden kommer från quizzet. Alla som har konto på glosboken.se kan söka efter gloslistan jag skapat. Här är länken till quizzet:


Att lägga upp en webbaserad lektion behöver inte vara svårare än så här. Om man vill kan man koppla en skrivuppgift eller diskussion till det resultat de får av quizzet. Både bild, länkar och instruktioner kan läggas i ett mail. När eleverna ska arbeta självständigt är det min erfarenhet att de lyckas bättre med detta om de får lyssna på musik samtidigt. Med lurar på kan det bli rätt fröjdefullt att se dem sitta, koncentrerade, och jobba på med sina uppgifter! Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...