måndag 18 oktober 2010

Får elever lyssna på musik på lektionstid?

Just nu sitter jag med Veronica Maggio i öronen och skriver. Vi är nio personer på arbetsrummet och det är inte rimligt att kräva att alla ska vara tysta alltid så att jag kan koncentrera mig. Dessutom vill jag ju ibland själv prata med mina kollegor på arbetsrummet utan att viska. På vårt arbetsrum använder vi därför musiken som vägg mellan oss och omvärlden när vi vill jobba på.

I vårt informationsblad till eleverna står det dock så här:
Mobiltelefoner, mp3 och CD-spelare ska vara avstängda och undanstoppade alternativt efter lärarens instruktion avstängda och väl synliga. Störande utrustning kan komma att beslagtas
Jag har också suttit på konferenser där vi till leda diskuterat de gemensamma ordningsreglerna och  vikten av att visa sig solidarisk med kollegorna genom att beivra regler man inte tror på (inga mössor, ingen musik) även om denna typ av möten med åren blivit färre.

Med årets tvåor gjorde jag istället en musiköverenskommelse efter att ettans utvärderingar visat att många tyckte att arbetsron behövde bli bättre. Då enades vi om att eleverna vid enskilt arbete fick lyssna på musik.

Efter att ha implementerat detta beslut med tvåorna, men även med ettorna, kan jag konstatera att de får saker gjorda när de kan ersätta en uppsjö av olika stimuli med en huvudsaklig - musiken. De använder Spotify, YouTube eller egna mp3-spelare. Om man vill prova på detta får man tänka på följande:
  • Hörlurarna behövs. En del elever använder sina egna hörsnäckor men det är bra om skolan kan köpa in och ha hörlurar till utlåning.
  • Något jag fått be om ett par gånger är att de ska ha färdiga spellistor så att de slipper sitta och leta och välja ny sång så fort den förra spelat färdigt.
Prova gärna och berätta hur ni tycker att det fungerar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...