tisdag 17 augusti 2010

Dropbox - alert!!

Som ni vet använder jag klassbloggar där jag bland annat publicerar lektionsupplägg med tillhörande material. Materialet som består av t.ex. uppgifter, planeringar och övningar länkar jag till genom att lägga dokumenten i Dropbox publika mapp. Efter att ha använt mig av den här geniala lösningen under nästan ett läsår har jag upptäckt att mappen blivit både smockfull och väldigt svår att överblicka. Dessutom består mappen av dubletter eftersom jag har originalen sparade mycket organiserat i min icke publika del av Dropbox


Nu blir det en smula bekymmersamt - och jag känner mig inte alls genialisk eftersom detta hade kunnat förutses -  då utrymmet i Dropbox är begränsat. Om jag raderar dokument i mappen kommer en hel drös länkar på olika bloggar att bli obrukbara. Jag skulle kunna försöka hitta dessa länkar och bedöma om de är viktiga eller ej, men det är ett jäkla hästjobb. För att skapa överblick borde jag också dela in den publika mappen i undermappar - men då ändras länkadressen till dem, med samma resultat som ovan. Hur jag ska lösa detta utan för stora bekymmer vet jag inte än, men om du inte ännu har försatt dig i denna sits vill jag komma med den värdefulla uppmaningen:

Planera och strukturera upp ditt användande av den publika mappen på ett tidigt stadium så slipper du känna dig dum i efterhand!

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset!
  Om du nu fick vara så där härligt efterklok: hur skulle du välja att organisera ditt material? Vill du ge några konkreta exempel. Jag undervisar till exempel precis som du i bland annat Svenska B.
  :-)
  Vänliga hälsningar
  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Jag har ju klassbloggar till varje klass samt IKT-skafferiet och en del annat. Jag tänkte göra en mapp för varje blogg. Sedan länkar man ju ibland från en blogg till en annan (av ens egna alltså) och då tänkte jag att man kan färglägga sådana dokument som dessutom alltså länkar vidare. Det är ju extra viktigt att de inte deletas eller ändras, och färgläggning borde ju inte påverka url:en tänker jag? Så det borde man kunna lägga till i efterhand om det skulle behövas!

  SvaraRadera
 3. Tack!

  Jag håller själv på med bloggar och försöker hitta former för detta som fungerar. Jag älskar alla möjligheter som öppnar sig med detta flexibla verktyg, men oroar mig lite över att materialet till slut ska bli lika svåröverskådligt som mina mappar på de olika datorer som jag jobbar på (var har jag nu det där bra materialet som jag arbetade fram förra gången jag höll på med det här momentet?). Därför är jag så tacksam för tips på hur man ska strukturera materialet innan det blir för stort och svårhanterligt. Tack!!!

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...