tisdag 3 september 2013

Chromebook - kan det vara något?

Långt om länge ska jag kommentera min korta sejour med Chromebooken! I våras fick jag nämligen möjlighet att testa en sådan. Chromebooken finns i två varianter - en från Samsung och en från Acer. Den förra har endast HDMI-port, medan Acern har VGA-port också. Det var den förra varianten jag hade.

Jag listar först de positiva och negativa intryck jag fick under mina veckor med Chromebooken och därefter utvecklar jag dessa punkter.

Bild från Samsungtomorrow på Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)


Negativt
 • Rätt liten skärm om man är van vid större. Den känns lite otydlig ibland.
 • Jag kan inte synka min telefon eftersom jag inte kan ladda ner iTunes
 • Besvärligt med bildlagring (via Dropbox som jag använder)
 • Bristen på VGA-ingång begränsar
Positivt
 • Datorkänsla 
 • Okej tangentbord 
 • Förbannat snabb uppstart 
 • Allt sparas via Google Drive 
Chromebooken fungerar ju lite som ett slags alternativ mellan surfplatta och laptop och den är väldigt portabel. Den är lätt och smidig i storleken. Dessutom startade den upp i rekordfart, så det var bara att stänga luckan, förflytta sig, och sedan öppna den för att omedelbart kunna fortsätta arbeta. Mycket praktiskt och tilltalande. Hållbarheten kan jag naturligtvis inte uttala mig om med säkerhet, men den kändes inte lika solid och gedigen i chassit som en MacBook (jag har den gamla vita att jämföra med)

För mig personligen var det dock meckigt att arbeta med bilder på det sätt jag är van vid. Man laddar inte ner bilder från webben utan man laddar över dem till Google Drive kan man säga. Och Driven är inte mitt favoritställe att lagra bilder på, vilket gjorde mig lite bakbunden när jag skulle blogga vilket jag gör rätt ofta. Möjligen får man förutsätta att man hade hittat andra vägar efter ett tag och att det här helt enkelt är en vanesak. Men helt nöjd var jag inte.

Jag är också osäker på hur Chromebooken fungerar om man skulle sakna webbuppkoppling, och här får gärna någon svara i kommentarfältet. Här finns ju ingen egentlig hårddisk, utan när man loggar in på datorn är det Google Drive man loggar in på via Google Chrome. Sedan är det på webben man befinner sig.

Priset är naturligtvis en faktor att ta med i beräkningarna eftersom skolor idag lägger enorma summor pengar på teknik och man får mycket för pengarna i en Chromebook. Det vill säga om de håller. Sammanfattningsvis tror jag att Chromebooken kan fungera bra som elevdator, eftersom man kan göra det mesta via webbläsaren nuförtiden. För egen del är jag dock inte intresserad, eftersom det skulle vara för begränsande.

1 kommentar:

 1. Tycker det verkar vara ett intressant alternativ, särskilt med tanke på de summor som läggs på andra datorer. Det jag kan undra lite över är kvalitén, behöver ta en närmare titt för egen del. Utan någon större hårddisk med en produkt kopplad till Google blir det en aning begränsande. Frågan i slutändan blir väl om man kan leva med dessa begränsningar med tanke på priset.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...