tisdag 12 juni 2012

Att söka CC-material på Flickr - lite klurigt...

Paint II av Camilla Lindskoug på Flickr (CC BY-NC 2.0)
Det bästa stället på nätet att att hitta bilder (som man har rätt att använda) är nog Flickr. Men oavsett hur noggrant man berättar för elever var på Flickr man kan hitta "tillåtna" bilder kommer de ofta dragandes med fantastiska verk, som dock har det gemensamt att de är märkta: All Rights Reserved. Vad är det som går fel på vägen? Hur söker man rätt?

Vad går fel i sökningen?

Det som händer är att eleverna söker i hela Flickrs databas, när de bara bör söka i den avdelning av Flickr som heter Creative Commons. Tyvärr är det lite lurigt eftersom man kan börja sin sökning på rätt ställe, men rätt som det är gå över till hela databasen om man inte är uppmärksam.

Nedan ser du hur sidan ser ut när du har valt Creative Commons via Explore i menyraden längst upp i Flickr. Naturligtvis tror eleverna att man söker bland tillåtet material om man knappar in en sökning i sökrutan längst upp till höger, men det gör man inte. Från denna sidan kan man faktiskt inte söka CC-material utan man måste antingen klicka på "See more" på de olika licenserna (inringat), eller göra en "advanced search" och klicka i CC-rutan som finns längst ner bland valen, som bilden efter visar.Följande bild visar hur sökfältet ser ut efter det att man gjort sin sökning. Om man vill göra en ny sökning så är det endast sökrutan till vänster som fortsätter söka bland rätt bilder. Sökrutan längst upp till höger på bilderna gör alltså alltid sökningar i hela Flickrs databas. Det som brukar hända är att eleverna gör en sökning på rätt ställe, och sedan går in och tittar på en bild. När de sedan vill göra en ny sökning, är det bara sökrutan högst upp till höger som finns tillgänglig och då använder de den! Vilket är helt logiskt, men tyvärr söker då i hela databasen igen.Hur anger man källan?

När eleverna väl hittat bilder de får lov att använda, på Flickr, Wikimedia Commons, sxc.hu eller var det nu månde vara, tror de ofta att de inte behöver ange källa. Bilden är ju "fri", men, vad man måste komma ihåg är att bilden endast får användas under förutsättning att man anger källa! Annars är det lika olagligt som något annat. Hur ska då källan se ut? Så här ser rådet ut i skriften Copyright-Copyleft av Mathias Klang, och ett exempel från Flickr finns längst upp under bilden med målarfärg!3 kommentarer:

  1. Det går bra att använda sig av Creatvie Commons sök sida ccSearch på http://search.creativecommons.org/?q=
    Där når man cc-material från flera olika leverantörer direkt från söksidan utan inställningar...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...