tisdag 26 juni 2012

Vad ska man med Flickr till?

För ett tag sedan utvecklade jag lite om hur man fick tag på Creative Commons-bilder på Flickr. Idag tänkte jag spinna vidare lite på det, samt berätta lite om vad mer man kan ha Flickr till. Idag får du se hur du hittar och sparar, publicerar, och delar (med vissa speciella:)


Hitta och spara!

Min nya favorit - efter ett tips i kommentarfältet från Jonas Hällebrand - är att jag nu söker på Flickr via Creative Commons egen sida. Då söker man enkelt bland samtliga bilder med CC-licens, eller, beroende på små rutor man kan klicka i, bland bilder man får använda kommersiellt och/eller ändra och modifiera. Adressen är: http://search.creativecommons.org/ och som ni ser kan man även söka i andra databaser, t.ex. Youtube!


När man väl fått sitt sökresultat kan jag rekommendera att man testar de olika sorteringsalternativen, eftersom man kan få rätt olika typer av sökträffar. Vad Flickr bedömer som "interesting" vet jag dock inte:)


När man väl hittar intressanta bilder är det en mycket god idé att stjärnmarkera dem, så att de sparas i ens galleri av favoriter. En spännande bild gör mycket för ögat när man vill förmedla en idé och det är ju inte alltid man hinner sitta och leta i evigheter just när behovet uppstår. Stjärnan finns till vänster ovanför varje bild när du har öppnat bildens sida. Vill du inte lämna dina sökresultat kan du sväva med markören över tumnageln och klicka på den lilla info-knappen i bildens nedre, högra hörn. Då får du upp en liten inforuta och kan  stjärnmarkera därifrån.

Publicera och spara själv!

Jag sparar alla mina bilder i Dropbox, och har väl kommit upp i ca. 40 GB vid det här laget. En del bilder vill jag dock gärna dela med mig av: till allmänheten och till vänner och familj som inte har Dropbox. Då använder jag Flickr.

Alla bilder du lägger upp på Flickr är automatiskt All Rights Reserved. Om du vill att andra ska kunna använda dem (lagligt) måste du ändra grundinställningarna. Det gör du via Your account --> fliken Privacy and Permissions. Scrolla ner till Default for new uploads och ändra inställningarna till den licens du önskar!


När du publicerar dina bilder är det till stor hjälp för andra om du döper och taggar bilderna på ett logiskt sätt. Det gör det lättare för andra att hitta "rätt" bilder. En tumregel kan vara att fundera över vad man själv skulle vilja hitta när man skriver in ett givet sökord. Vilka bilder man väljer att publicera är givetvis helt upp till en själv. Jag publicerar bilder som jag tror att andra skulle kunna ha nytta av, bilder jag själv skulle vilja hitta när jag letar efter något!

Dela bilder med släkt och vänner - men inga andra?

Om man vill publicera bilder för att dela med personer man känner, men som man inte vill att andra ska kunna se (mina bilder på barnen till deras farfar t.ex.) är det viktigt att man ändrar inställningarna för just de bilderna! Som ni ser ovan har jag ju gjort valen att bilder jag laddar upp per default är tillgängliga för alla, och det gäller ju även barnbilderna om jag inte gör något åt saken.

Detta ändrar man mest effektivt under själva uppladdningsprocessen. Markera de bilder du vill ändra inställningarna på, lägg de i ett set (då blir det lättare att dela hela setet med din utvalda person sedan:)), och ändra sedan inställningarna för vem som kan se bilderna och vilken licens de har. Man kan givetvis i efterhand ändra inställningarna både för enskilda bilder och för hela set. 


När det sedan är dags att dela med sig av bilderna följer man stegen nedan. Klicka på Share och välj alternativet Email (eller något av de andra om de passar bättre). Skriv in emailadressen. Då får personen ett så kallat Guest Pass till ditt set med bilder. Glöm dock inte att klicka i den lilla rutan som gör att personen kan titta på just de bilder som ingen egentligen får lov att se! Fjärde steget glömde jag markera, men det är naturligtvis att klicka på Send:) Färdigt!


Jag använder Flickr i huvudsak för privat bruk (iaf när det gäller det jag publicerar.) Användningsområden för klassrummet kan, förutom att söka bilder, t.ex. vara att göra bilder från klassgemenskapen tillgänglig för föräldrar och elever, eller att låta eleverna skapa gallerier av bilder som de kan diskutera inom ramen för skolarbetet. Åsikter och tankar kan man ju uttrycka på många olika sätt!

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...