söndag 11 juli 2010

Det ena med det fjärde.

Så här i sommarhettan gömmer jag mig nu inomhus efter flera dagar på stranden. Med allt tidningstittande och iPhone-appande har jag gjort små upptäckter att dela.

Jag är inte rabiat. Jag äter pizza (N. Orrenius, 2010)

Den här reportageboken om Sverigedemokraterna av Sydsvenskans Niklas Orrenius är lättläst, initerad och intressant. Dessutom förhållandevis nyanserad, vilket känns viktigt i sammanhanget. Den lyfter frågor som är ytterst viktiga att ställa sig inför valet i höst: vad innebär demokrati? Vad får man lov att säga i Sverige? Hur tokig får man vara? Ur ett IKT-perspektiv är det också intressant att se hur effektivt bloggosfären kan användas av opinionsbildare som inte bereds plats i gammel-media. Vi ska nog inte inbilla oss att vi kan tiga ihjäl ovälkomna tyckare längre, och då kan det vara bra at ha läst på sig i ämnet så att man kan debattera övertygande istället.

Semester från sociala medier

I sneaste numret av Modern psykologi (sommaren, 2010) berättar psykologi-docenten Göran Kecklund för Katarina Liljedahl att man bör semestra på olika sätt, beroende på vad man gör till vardags. Något alla dock behöver är semester från "det höga tempo som många lever med, genom den nya, ständigt uppkopplade tekniken [...] Man måste vänja hjärnan vid att inte få så mycket stimulans hela tiden." Det tål att tänkas på i sommar, och därför hoppas jag att så få som någonsin är möjligt läser det här inlägget!

iPhone-appar

Trots att jag nästan gav upp min älskade last choklad, och begränsade intaget till lördagar i modest mängd, blev jag inte av med de sista förargliga graviditetskilona. Då provade jag appen ShapeUp som är gratis. I den räknar man hederliga kalorier och följer en plan man lägger upp själv. Deras databas över olika födoämnen innehåller de flesta svenska basvaror eftersom utvecklarna är svenskar. Och med mina stadiga 700-kaloriers-frukostar, och rejäla mellanmål med mackor (om än fina surdegsbröd) prydda av Bregott, så var det kanske inte så konstigt att det var svårt att gå ner till matchvikt! Nu är jag dock snart framme. Tre kilo minus gör banne mig skillnad.

Appen Erudite snofsar till det engelska ordförrådet för dig som redan är rätt vass. Den första lektionen innehöll en hel del ord jag inte kunde eller var osäker på, eller vad sägs om: abrogate, aegis, aflatus och anneal. Man får både definition av orden och, orden i ett sammanhang (taget från världslitteraturen). Därefter följer quiz. Ord man inte kan går att bokmärka så att man träna dem speciellt. Bra ifall man någon gång skulle behöva flasha lite, eller förleda folk från att upptäcka att man inte vet vad de pratar om. Inte för att jag någonsin befinner mig i dylika situationer. 22 riksdaler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...