fredag 30 december 2011

Gör filmer lätt med eleverna!

Att göra korta filmer är ett bra och roligt sätt för eleverna att visa vad de kan. Tidigare har jag använt Windows Movie Maker för ändamålet, men häromveckan undrade min chef om man inte kunde göra det ännu lättare för sig genom att låta eleverna använda mobiltelefonerna. "I'm on it!" svarade jag och åt upp min fisk i bearnaisesås.

 En bit inpå jullovet testade jag dock att göra en kort film om den enda person jag har en massa material på - min son! Jag använde iMovie, en app som är Apples egen och som finns för 38 kr och då funkar både på iPhone och iPad. Att göra filmen var enkelt måste jag säga, och när den var färdig överförde jag den till YouTube som olistad. Här fanns också andra alternativ. Man kunde i stället välja Vimeo, eller bara spara filen på telefonen, bland annat.

Fördelarna med iMovie vara att här fanns trevliga förinspelade trudelutter och ljudeffekter. Appen var i stort sett självförklarande och väldigt enkel att använda. Nackdelen var att det inte gick att lägga till text till bilderna och övergångarna utan att använda de olika temana som gjorde att det kom en stor textblaffa som täckte säkert en tredjedel av bilden. Jag hittade heller inget sätt att lägga till för- och eftertexter till filmen.

Att göra film är en bra redovisningsform om man vill slippa från att alltid "hålla tal inför klassen" som enda muntliga redovisningssätt, även om detta naturligtvis går att variera på olika sätt. Det kan också vara ett av flera alternativa redovisningssätt för en och samma uppgift. Att göra porträtt, reportage, nyhetsprogram, och intervjuer i "TV-format" ger eleven goda möjligheter att visa att de kan anpassa sig till ett sammanhang, och min erfarenhet är dessutom att eleverna har god genreuppfattning när det gäller TV.

Ett alternativ till iMovie är ReelDirector som också funkar både till iPhone och iPad och som kan fås för 15 kr. Här ska det gå att lägga in för- och eftertexter. Inom kort kommer enkel guide till båda programmen! Nedan är min film (med mycket abrupt slut:)) om Sam. Den tog ca. 20 minuter att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...