tisdag 15 november 2011

Användbar sajt skapar källförteckningar

Är det någonting jag minns från studietiden är det allt pill med källförteckningar. Visst fick man mallar och instruktioner, men de källor jag använde var inte alltid helt lätta att klämma in och tämja med mallens hjälp. Detta är ju något man tragglar en del på gymnasiet för att förbereda eleverna, men nu finns det faktiskt hjälp att få!

På sajten citethisforme.com får man hjälp! Man väljer typ av källa (i dagsläge finns bok, dagtidning, tidsskrift, webbsida, blogg, DVD, video, film, email. intervju, podcast, och foto och video på webben) och fyller i forumläret med den information man har tillgänglig. Man klickar "Lägg till i lista" och när man är färdig, Ladda ner till Word. Färdigt.

Sajten är organiserad efter Harvardsystemet. Detta blir modellen för våra elever som skriver projektarbete. Den finns än så länge bara på engelska, men naturligtvis kan eleven sedan redigera sin källförteckning i Word-dokumentet och skriva till exempel [Hämtat] i stället för [Accessed].


När jag dessutom vände mig till sajten för att ställa frågor fick jag svar inom 24 timmar. Då fick jag reda på att sajten drivs av en universitetstuderande från Storbrittanien (inget namn eller universitet nämns dock) samt att även OpenOffice's Writer och Pages borde funka att ladda ner källförteckningen i. Det vore kul att höra vad ni andra tycker om CitehisForMe.com och om där finns någon som har källförteckningens perfektion som käpphäst i livet (min är korrekta styckeindelningar) så får ni gärna ge ert utlåtande!

4 kommentarer:

 1. Ett annat sätt är att söka upp boken i Libris och klicka på "Skapa referens". Sen är det bara att klippa och klistra! Snabbt och smidigt, iallafall för "traditionella källor" som böcker, tidskrifter etc.

  SvaraRadera
 2. Vilket bra tips. Det ska jag kolla upp. Jobbar ju på gymnasiet och har många elever som behöver ett enkelt verktyg för detta.

  SvaraRadera
 3. Tack David! Hoppas du får nytta av den Sara:) Det hade varit bra att veta vad de säger om sidan på högskolan, det är väl det enda jag önskar mig i sammanhanget.

  SvaraRadera
 4. Jag hittade nyligen http://bokreferens.se som fungerar hur smidigt som helst!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...