torsdag 14 juli 2011

Presentation om QR.koder för introduktion i klassrum

Idag har jag gjort en kort presentation om QR-koder som man kan använda i klassrummet som introduktion till tekniken. Jag har använt default-läget i PowerPoint för att man lätt ska kunna anpassa presentationen efter egna behov. Tanken är att man efter sista bilden kan fortsätta och lägga till egna bilder där man presenterar en uppgift - kortare eller mer omfattande - där eleverna ska använda sig av QR-koder.

Ladda alltså ner presentationen och öppna den i PowerPoint. Till varje bild finns det text i anteckningsfältet till läraren med förklaringar till bilderna och förslag på vad man kan ta upp med eleverna. Det kan naturligtvis även vara bra att titta på själv om man vill ha lite mer information om QR-koder. Ladda ner presentationen här!

När någon läser av någon av mina eller elevernas koder vill jag naturligtvis att det ska snyggt ut. För att jag ska kunna skapa och publicera QR-koder med hjälp länkar har jag skapat en blogg som bara kommer att innehålla mina eller elevernas alster. Jag har ställt in att mobilversion ska visas på mobiltelefoner. Arkiv saknas eftersom här inte kommer att finnas inbördes relationer mellan de olika inläggen, och endast det senaste inlägget visas på förstasidan. Allt detta gör att sidan blir snabb att ladda. Ibland kanske man dessutom har upplägg som gör att man inte vill att eleverna ska kunna titta "i förväg" så att säga. Adressen är: http://qr-koder.blogspot.com/ men den har inte börjat användas än av naturliga skäl. Hur jag använder den får jag återkomma till i höst när jag sätter igång. Det går även bra att använda typewith.me för att snabbt skapa texter man kan länka till. När man använder dessa två tjänster kommer texterna att se ut så här på en iPhone:


Den första visar typewith.me och den andra Bloggers mobilversion. Jag testade även att länka till ett Google Docs men detta krävde hela tiden inloggning på Google-kontot trots att jag hade angivit att det skulle vara öppet för alla.

I min första version av detta inlägg publicerade jag en QR-kod som gjorde att man påbörjade ett SMS till mig där man kunde ge tips på hur man kan använda koder i undervisningen. Efter en halvtimmes begrundande tog jag dock bort den. Att i praktiken lägga ut sitt mobiltelefonnummer, tillgängligt för alla, på webben, kändes inte som en helt lyckad idé. Men ge gärna förslag i kommentarfältet:)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...