söndag 8 april 2012

Appar till iPad!

Fler lärare på vårt gymnasium har fått iPads i utvärderingssyfte och min kollega Pernilla ville veta vad jag rekommenderade för appar. De appar jag rekommenderar syftar mest till att förhöja iPadupplevelsen. Min uppfattning kvarstår fortfarande (även om jag hoppas att får anledning att ändra mig i framtiden) att iPad i dagsläget inte fungerar som en ersättare till laptoppen i för elever i en 1:1-miljö. Om detta har jag skrivit i inlägget "iPad på gymnasiet?"

Appar för konsumtion 


MobileRSS - Den här kapabla RSS-läsaren samlar mitt prenumerationsflöde och gör det enkelt för mig att  hålla koll på bloggar och hemsidor jag gillar.

GoodReader - Här läser jag mina pdf-filer och andra dokument jag laddar ner. GoodReader hanterar de flesta format och jag kan stryka över, under, genom, rita på frihand och anteckna och vad jag vill. Dokumenten kan organiseras i mappar, exporteras, etc. Väldigt nyttig app! Kan mycket mer än iBooks!

Flipboard - En skitsnygg app som också är en slags RSS-läsare, men lite mer flärdfull. Du bläddrar som i en tidning och kan samla ditt Twitter- Flickr- och Facebookflöde också. GoodReader är till jobbet, Flipboard for fun:)

Kindle - Jag erkänner. Jag köper inte mkt böcker i bokformat längre. Att köpa böcker via Amazon och klicka hem dem till Kindleappen är busenkelt. Sannerligen bara ett enda klick! Ordlista och möjlighet att markera finns,  intressanta passager, ändra storlek etc. finns.

Tidningskiosken - Den här kommer att växa förmodar jag och tidningarnas kvalitet beror ju på hur mycket tidningarna själv valt att göra.Vanity Fair, mama, National Geographic och Mac|Life läser jag regelbundet här.

Appar för produktion


Evernote - den här anteckningsappen kopplar ihop dina enheter (MacBooken, iPhonen och iPadden), dessutom finns den på webben. Här samlar jag anteckningar, samt klipp från webben, artiklar, bilder och dyl. Materialet kan naturligtvis taggas och grupperas.

Skitch - med den här appen ritar du på olika typer av bilder. Användbart verktyg för instruktioner. Dessa kan sedan exporteras till t.ex. Evernote.

Penultimate - för den som har en stylus, och vill skriva och anteckna för hand är detta den bästa appen. Snygg och funktionell. Anteckningarna kan du exportera till både Dropbox och Evernote!

Wordpress/ Blogger - Wordpress-appen är anpassad för iPad, Blogger-appen är det inte. Båda duger i huvudsak till att författa inlägg som inte kräver några nogsammare finesser. Tagga kan du, men administrativa sysslor, och bloggbygge måste du ha en dator till. Eftersom Bloggers app inte är iPadanpassad innebär detta också att här inte finns något horisontellt läge, vilket gör det bökigt att författa några längre inlägg.

Referens

SAOL är alla svenska ordböckers kung! Ett måste för Wordfeud-spelaren, Besserwissern och svenskläraren. Kanske alla i en och samma person. Lättanvänd, snabb, tydlig och gratis. En iPhoneapp egentligen, men vad gör det.

Dictionary finns på nätet också och är den fylligaste engelska ordboken jag hittat som inte kostar pengar. Har bokstavligt talat aldrig gott bet när jag letat i denna och jag har slagit upp en del kluriga ord kan ni tro!

AppStart är en supersnygg app för den som har blivit med iPad. Här har de skiljt agnarna från vetet och plockat fram godbitarna i en mängd olika kategorier. Moderappen heter AppAdvice och håller koll på allt som händer i appvärlden. Även den har jag haft nytta av.

QI är en knäpp app som bygger på ett BBC-program (Quite Interesting) som har formatet "a humour quiz-show". En rolig panel ska ge intressanta, roliga svar på frågor snarare än korrekta svar. Jag använder den endast vid ett enda tillfälle och det är när jag inte kan sova. Då läser jag i appens olika temaböcker med kapitel som "What causes stomach ulcers" och "Gnus of the World". Först har jag kul. Sen somnar jag. Alltid.

Organisera

Påminnelser är en app som dök upp vid senaste iOS-uppdateringen och efter att ha testat en hel del attgöra-appar kan jag faktiskt säga att denna duger bra. Om du inte har behov av att kategorisera dina sysslor och gradera på olika sätt duger faktiskt denna bra. Vill du ha en mer avancerad historia kan jag rekommendera Todo for iPad som dessutom är supersnygg på iPadden.

Week Calendar hör ursprungligen hemma på iPhonen, men funkar ju lika bra på iPadden. Den är enkel, snygg, och jag använder den konstant. Dessutom har den många, många funktioner jag aldrig använder och utvecklarna uppdaterar och förfinar den ständigt. Antagligen kan den både knyta dina skor och föda barn åt dig, om du så skulle vilja. Jag har bara inte brytt mig om att hitta knapparna för detta än.

Dropbox behöver kanske ingen närmare presentation än orden smart lagring. Senaste nytt är att man får 500 MB utrymme för både gamla och nya inbjudningar som folk nappat på, samt ett fiffigt dra-och-släpp-system för den nätversionen. Om du inte har den? Skaffa den för 17!

Diigo är helt klart ett måste för dig om du använder detta bokmärkesverktyg på webben. När jag nu börjat använda Evernote kanske Diigo kommer att förpassas ut i periferin, men man ska helt klart veta att det finns en iPad-anpassad app för den trogna Diigo-användaren.

Oj, jag glömde:

Pic Transfer är bäst för att flytta bilder enkelt mellan iPadden/iPhonen och datorn, om man vill ha sina bilder på andra ställen än i iPhoto (det är ett under av dumhet att Apple inte har skapat ett öppnare, mer flexibelt bildprogram).

Twitter och Facebook har båda egna appar till iPadden, och Wordfeud släppte nyligen en iPadapp. Flickr saknar i skrivande stund en officiell app för iPadden, liksom Blogger och båda skulle må bra av att skaffa sig det. Vi får hoppas:)

2 kommentarer:

  1. Tack för tipsen! Vi räknar med att faktiskt ersätta datorerna med iPad till hösten för våra gymnasielever. Kan till viss del hålla med om de problem du/ni hittat, men vi får se om det inte löser sig ändå. Utveckligen går ju framåt och det lär ju även gälla att webben måste Apple-anpassa sig :)

    SvaraRadera
  2. Nej jag tror inte på surfplatts istället för dator,men visst är den ett bra komplement. Jag är på jakt efter någo som kan hjälpa mig att bedöma elever under lektionens gång eller möjligen strax efter. det finns en del, men inget som är riktigt anpassat för sveriges gymnasieskola.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...