söndag 5 februari 2012

Skapa sin egen lärobok?

Jag står i begrepp att snart (om en vecka) gå på föräldraledighet och min webbsjäl när en längtan efter ett PROJEKT som kan stimulera under de tio månaderna på sofflocket (läs: stans parker, caféer, och lekplatser). Att skapa min egen lärobok i svenska och engelska skulle kanske därför duga som projekt?

Jag har i flera år nu använt mig av klassbloggar som informationskanal till mina elever. De har varit värdefulla, i synnerhet eftersom numera hela arbetslaget använder dem, vilket gör det enklare för eleverna. Men jag märker också att det blir allt klyddigare att hålla reda på, och återanvända alla de inlägg som har en pedagogisk funktion. Om jag nu en gång har ett inlägg där jag förklarar hur man kan vara källkritisk på Wikipedia, hade det inte varit bra att ha den på ett och samma ställe?

Vidare tänker jag att man i takt med att "the flipped classroom" utvecklas, och man upptäcker sajter man vill använda med eleverna, att man skapar uppgifter och lektioner man vill dela med sig av och som är riktade till eleverna, inte kollegorna, ja, då hade väl en egen lärobok under CC-licens varit himla fint?

Ni kommer att kunna följa hur arbetet framskrider (och om det framskrider) på den här adressen: http://laroboken.blogspot.com/. Just nu finns här bara en struktur med ofärdiga inlägg, men förhoppningsvis kommer här att växa fram något riktigt spännande som fler än jag kan ha nytta av!


3 kommentarer:

 1. Jag funderar över precis samma sak och håller med dig i mycket. :) Men jag tänker att om man gör som du föreslår, så missar man lite av det som är så himla häftigt med kursbloggarna: nämligen att dessa "böcker" är just elevernas egna. De är mycket mer anpassade efter gruppen och gruppens behov. Varje gång du lägger in den där fina uppgiften om hur man kan vara källkritisk i förhållande till wikipedia, så modifierar du antagligen den för att den ska passa gruppen (om det behövs - själv tycker jag att det är ofta som mina uppgifter vinner på att förbättras/justeras något - jag lär mig något nytt varje gång jag haft en uppgift med en grupp ungdomar) och du kollar den kanske också så att alla länkar fortfarande funkar? Genom att jobba så som du och jag har gjort hittills, så håller vi vårt material vitalt och synnerligen levande. För eleverna blir det verkligen "Min lärobok i svenska och engelska." Men självklart kan du naturligtvis komma runt problemet genom att ha en veckoplanering på en kursblogg och hänvisa till uppgifter och material via länkar till din "lärobok" på webben och fördelen med webbaserat material är ju just att man kan fortsätta utveckla det in i det oändliga.

  Lycka till med födseln av såväl barn som bok!

  SvaraRadera
 2. Beundransvärt, men (du har säkert fått tips av någon annan redan) släpp ALLT annat och ägna dig åt ditt/ert barn fullt ut. Det räcker.
  Så tar du tag i bokskapandet sen.
  Just my two cents...
  Lycka till.
  :-)

  SvaraRadera
 3. @Lotta: jo, jag förstår precis vad du menar och håller med. Men jag tänker att läroboken blir en lärobok jag ständigt kan förbättra! Det finns alltid saker jag står och pratar om för sjuttiofjärde gången och då skulle det vara skönt att säga, "gå dit, så hittar du info där", välorgansierat och så. Sen tänker jag ju att detta är något som får växa fram. Det är ju inget man bara snyter ihopa!

  Så jag tackar för lyckönskningarna:) bebisen är ju i princip färdigbakad och det är bara leveransen kvar. Läroboken, well, vi får se hur det går!

  @Micke: jag kommer att släppa saker vad det lider, men jag vet också att kommer att vilja göra mer än stans lekplatser:) Jag är egentligen rätt lat så jag kommer nog o mysa ner mig med både barn nummer ett och två. Vi får se helt enkelt:) Tack i alla fall!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...